Hoe maak je mensen enthousiast voor abstract concepten? De GGD Holland Midden zette storytelling in bij de introductie van een nieuwe gespreksmethode. “De haast voelbare emoties van collega’s maken de verhalen sterk.”

“Alle medewerkers waren al getraind in onze nieuwe gespreksmethode en deels werkten ze ermee, vertelt projectleider Marjanne Bontje. Maar een andere groep deed dat nog weinig. We vroegen ons af hoe we hen ook enthousiast konden maken.”

Professionals aan bod
Op advies van Simone Beemster besloten we om storytelling in te zetten. Zij heeft het traject ook begeleid. Storytelling is een hele krachtige manier gebleken om collega’s enthousiast te krijgen. Via succesverhalen van collega’s konden andere collega’s meteen de voordelen zien en aan de slag gaan. Want het helpt als een professional vol vuur vertelt hoe goed een nieuwe methode werkt!

Concreet en invoelbaar
Met spanning uit keek ik uit naar alle verhalen. Ik vond het heel bijzonder dat ze allemaal andere aspecten belichtten. Ook gaven de verhalen de kleuring en de concrete toepassingen. Daarmee kregen we het brede verhaal op tafel. De persoonlijke overwegingen en haast voelbare emoties van de collega’s maakten de verhalen erg sterk. Door de concreetheid en de emotie onthoud je ze ook beter. Ik was verrast door dit mooie resultaat. Storytelling was ook heel behulpzaam bij de implementatie en de borging van onze methodiek.

Verhalen zijn overal inzetbaar
Verhalen zijn op veel manieren in te zetten. We hebben ze bijvoorbeeld gebruikt voor een inspiratiefilm en instructiefilm voor gebruik in trainingen. Daarnaast hebben we verhalen ingezet bij berichten op websites, in een databank met effectieve interventies, en als illustratie voor een prijsvraag. De verhalen waren dus prima in te zetten voor de interne en externe communicatie.

Verhalen nemen mensen mee
Het gebruik van verhalen past ook erg goed bij een verandering waar je andere mensen in mee wilt nemen, heb ik gemerkt. Ze maken echt zichtbaar wat die verandering inhoudt. Ook vormen verhalen een mooie aanvulling op feitelijke informatie. Ze zijn illustraties hoe de gebruiker en eindgebruiker erover denken en wat de methode hen oplevert. Beelden en filmpjes maken het effect nog sterker.

Storytelling is gestructureerd
Wat me aanspreekt in Simone’s methode van storytelling, is dat het heel gestructureerd is. Daardoor kostte het relatief weinig tijd. De professionals hebben die verhalen wel in hun hoofd. Toch zijn voorbereiding en de goede vragen stellen belangrijk om de juiste verhalen boven tafel te krijgen.

Enthousiast maken
Storytelling laat zien hoe iets concreet in de praktijk werkt, hoe het eruit zou kunnen zien, en wat het op kan leveren. Dat is belangrijk in de implementatie van een traject. Het ophalen en delen van verhalen helpt om anderen ook enthousiast te maken. Het abstracte gaat echt leven.”

Contact
Ook benieuwd naar het effect van storytelling in jouw organisatie?
Bel Simone Beemster en ze vertelt je graag meer: 06 83222766.