Undercover boss, het blijft een boeiend concept. Een vermomde leidinggevende van een organisatie gaat in zijn eigen bedrijf terug naar de werkvloer. Serveren, ongedierte bestrijden, werken aan een lopende band, niets is te gek. In een aflevering die ik laatst zag, hijst de directeur van een apothekersketen zich in een dikmakend pak. Hij laat zich een kortgeschoren kapsel en baardje aanmeten en gaat op pad. Op zoek naar de verhalen van medewerkers in zijn bedrijf.

Oprechte aandacht
Om te onderzoeken waarom verschillende vestigingen niet lopen, loopt hij een dag mee met verschillende werknemers. Hij ziet en spreekt met hardwerkende orderpikkers, verkoopsters en chauffeurs. Hij ligt met zijn hoofd bijna onder een stellingkast, wordt belaagd door blaffende honden en beloert klanten die veel te lang op hun bestellingen moeten wachten. De redenen waarom dingen niet lopen, zijn vaak volkomen anders dan verwacht. Door goed luisteren en oprechte aandacht aan de medewerkers te geven, komen die redenen nu wel aan het licht.

Waardering
Boeiend zijn ook de persoonlijke verhalen, die de drijfveren van de medewerkers voor hun werk in beeld brengen. De meeste medewerkers zijn heel erg betrokken bij hun werk. Stuk voor stuk krijgen ze hier aan het einde van de aflevering van de leidinggevende waardering voor. En dat doet ze zichtbaar goed: gehoord en gewaardeerd worden. “All I need is a thank you,” zegt een medewerker na een lange werkdag tegen zijn CEO en collega voor een dag. Waardering krijgen doet iedere werknemer goed, en niet alleen op tv.

Meer tijd voor klanten
Een week later gaat de baas terug naar zijn collega’s op het hoofdkantoor, met genoeg ideeën om de bedrijfsvoering te verbeteren. Soms iets kleins, zoals beter leesbaar etiketten op een stellingkast. In deze aflevering gaat ook een proces met de toevoer van voorraden op de schop, waardoor de medewerkers uren extra over hebben om aan hun klanten te besteden. Een win-winsituatie voor allebei. Bovendien hebben de medewerkers in het hele bedrijf een geweldig verhaal dat nog lang rondverteld zal worden.

Waardevolle feedback voor veranderingen
Undercover het bedrijf in, is een grappig idee, maar een snor opplakken is niet altijd nodig. Luisteren naar het verhaal van medewerkers wel. Maar dat kan ook op een andere manier. Met verhalensessies: een-op-een, als team, of in een grote groep. Waarom je dat zou doen? Om te horen hoe het met een voorgenomen verandering loopt, of juist niet loopt. Omdat je benieuwd bent hoe je medewerkers over de nieuwe stip op de horizon denken, of over de bedrijfswaarden. Verhalen, op een gestructureerde manier ingezet, vormen samen patronen die waardevolle feedback geven om veranderingen door te voeren. Niet undercover, maar in alle openheid.

Meer informatie
Weten wat het werken met verhalen voor jouw organisatie kan betekenen?
Bel me voor een kennismakingsgesprek: 06-83222766.