Storytelling in communicatie en verandering

Over Simone

Verhalen vormen een vliegwiel naar succesvol veranderen. En elke medewerker heeft een verhaal te vertellen.

De kracht van verhalen

Van jongs af aan heb ik veel interesse in verhalen. Ik las alles wat los en vast zat: van hagelslagpak tot alle kinderboeken uit de plaatselijke bibliotheek. Geen wonder dat ik talen ging studeren. Vooral de vakken taalbeheersing en essays schrijven gingen mij goed af. Die kennis bracht ik graag in bij de organisaties waar ik later werkte als bedrijfsjournalist, als eindredacteur en hoofdredacteur van vakbladen en personeelsbladen, digitale nieuwsbrieven en websites.

Zeggingskracht
Persoonlijke verhalen van medewerkers werden altijd het beste gelezen, merkte ik. Ze zijn authentiek en hebben zeggingskracht. Veel interesse was er ook in de columns die ik schreef voor directieleden. Stond er een persoonlijk verhaal in, dan gonsde dat vaak door de gangen. Daarom specialiseerde ik me in storytelling en storylistening. Verhalen blijven mensen bij. We kunnen ze goed onthouden. Ze laten ons allerlei perspectieven zien. Bij een verhaal zitten mensen vaak op het puntje van hun stoel… Maar wat is een goed verhaal? En hoe gebruik je verhalen dan in je organisatie? Het vraagt kennis en vaardigheden om met verhalen te werken. Het vraagt om storytelling en storylistening als competenties.

Effectief
Verhalen kunnen veel meer brengen dan informatie alleen, heb ik geleerd. Als je verhalen uit je organisatie op een gestructureerde manier inzet, vormen een extra informatiekanaal waarmee bedrijfscommunicatie een stuk effectiever kan worden. Ook bieden verhalen aanknopingspunten om je organisatie te verbeteren.

Simone in feiten:
– Tulpen zijn letterlijk en figuurlijk mijn achtergrond: mijn vader was bollenkweker
– Geboren en getogen in Hem, een dorp aan het IJsselmeer vlakbij Lutjebroek. Beide bestaan echt.
– Gestudeerd aan Vrije Universiteit Amsterdam
– Taalliefhebber: masters in Engels en Algemene Letteren
– Diploma’s in marketing (NIMA A en B), communicatie (BNP-C), neurolinguïstisch programmeren (NLP), training geven en uiteraard storytelling (StoryPractitioner)
– In loondienst gewerkt bij o.a. NAJK, BNI, Kluwer, Achmea. Functies in bedrijfsjournalistiek, redactie en communicatie.
– Zelfstandig sinds 1-1-2016
– Successtories opgericht op 1 januari 2018
– Lid van Logeion, Nederlands beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals
– Opdrachten voor o.a. KLM, GGD Hollands Midden, JGZ Zuid-Holland West, Hogeschool Windesheim, Omgevingsdienst Utrecht

Ik help graag om verhalen ook in jouw organisatie toe te passen. Door naar verhalen van medewerkers te luisteren, successtories te vinden, door organisatieverhalen te vormen en door jou of iemand uit je organisatie te laten vertellen. Een successtory met alle facetten van een goed verhaal…

Bel me voor een vrijblijvend gesprek: 06 83222766 of vul het contactformulier in.