Verhalen verwerken en vertellen
De verhalen zijn er, en wat nu? Dat is een vraag die ik regelmatig hoor. Zorg dus voor een gedegen vervolgtraject dat aansluit bij het doel dat je wilt bereiken door het werken met verhalen.
1. Samen betekenis geven
Geef het liefst met anderen betekenis aan de verhalen in je organisatie. Meer mensen betekent meer perspectieven. En mogelijk andere thema’s en patronen in de organisatie.
2.Thema’s en patronen herkennen
Als je thema’s en patronen herkent, wat betekenen deze dan voor de organisatie? Zit er een rode draad in? Waar willen jullie aan werken?
3. Basis voor strategie
Gebruik de verhalen bijvoorbeeld als basis voor een nieuwe communicatiestrategie. Je weet door de verhalen waar medewerkers of klanten behoefte aan hebben. Of verwerk ze in je contentstrategie, bijvoorbeeld met een serie blogs van medewerkers over de verandering. Of als onderdeel van je veranderstrategie: een dialoogsessie met belanghebbenden. Als ze maar aansluiten op de doelen van de organisatie.
4. Resultaten teruggeven
Geef de verhalen die je hebt opgehaald terug aan je organisatie. Bijvoorbeeld met de thematiek in een overzichtelijk verhalenweb, een herkenbare corporate story of een verrassende bedrijfsanalyse. En vertel daarover.
5. Oefenen en vertellen
Organisaties steken vaak veel tijd in het maken van een veranderverhaal of corporate story. Voor het oefenen en het vertellen nemen ze vervolgens niet of nauwelijks de tijd. Zonde! Door het verhaal te oefenen komt het krachtiger over. En vertel het zo vaak als je kunt!
6. Practise what you preach
Als je je organisatiemissie, nieuwe visie, je merk of kernwaarden met verhalen tot leven hebt gebracht, zorg dan ook voor ‘storydoing’. Dat is pas echt effectief!
Klik hier voor verhalen vinden
Klik hier voor verhalen vormen