Die ene patiënt is een wekelijkse rubriek in de Volkskrant. Elke zaterdag vertellen artsen, verpleegkundigen of ander medisch beroep een verhaal. Het gaat over een patiënt die een onuitwisbare indruk op hen hebben gemaakt, en wat ze daarvan hebben geleerd. De verhalen gaan over het dunne randje tussen leven en dood, over ethische dilemma’s, over wanhoop en verwondering.
Bijzonder is ook de betekenis die de vertellers aan hun verhalen geven. De patiënten hebben de kijk op het werk en leven van de professionals vaak blijvend veranderd. “De verhalen van patiënten maken je bewuster van het leven om je heen,” zegt een van de artsen hierover. Hij was gast in een uitzending van De Wereld Draait Door over het bewuste boek.

Verhalen zijn betekenisvol
Veel van de verhalen zijn intussen gebundeld tot een zeer lezenswaardig boek. Het is geen boek om snel uit te lezen, daarvoor zijn de verhalen nogal intens. Wat ze vooral bijzonder maakt, is de betekenis ervan voor de vertellers. Wil je alvast een indruk krijgen van de verhalen en hun betekenis, kijk dan naar het fragment uit het programma. Daar zie je de kracht van storytelling en de wijsheid die er in de verhalen zit ten top.